Over Senna

Senna is een all-round performer op jacht naar meer.
Want Senna Gourdou is ook een verteller. Een vrouw met een verhaal, met een eigen visie op de wereld en een drang om die te delen via het podium. Een drang om te vertellen met haar lichaam, met haar stem en met haar geest. Een maker.

Als jong meisje begon ze met zingen, in no time was ze overal te horen. Haar rauwzoete stem werd dè vrouwelijke stem van de Nederlandse hiphop. Al snel zong ze niet alleen de teksten en melodieën die anderen schreven, maar schreef ze zelf. Tot ze zich een slaaf begon te voelen van de beat, en optreden begon te voelen als een knellend kledingstuk. Op het theaterpodium vond ze haar vrijheid terug. “Daar hangt een eerlijkheid waar je niet omheen kunt. Voor mijn gevoel is theater een rijker gebied om verhalen te delen.”
Bij Made in da Shade, tegenwoordig MC, begon ze in 2005 met acteren en met dansen. In de voorstelling HRMNNH! Kung Fu Hossel (2007) acteerde ze, zong ze en hielp ze in het repetitieproces voor het eerst mee om scenes vorm te geven. Haar achtergrond als streetdancer en –docent hielp haar met choreografieën. Tijdens die voorstelling begon haar ‘flirt met het makerschap’, zoals ze het zelf zegt.
Senna ontwikkelde zich bij elke voorstelling waar ze aan mee deed meer en meer als maker. Tijdens de repetities, bij onder meer van de voorstelling BH, werd Senna zich bewust van haar eigen mogelijkheden om te vertellen. Van haar vermogen om een gedachte vorm te geven, om verhalen over te brengen met woorden, beelden en acties. Nu is Senna Gourdou op een missie: van all-round performer zal ze all-round maker worden. Ze volgt master-classes van theatermakers waar ze kan, doet de vooropleiding van de Mimeschool, volgt de maakprocessen van regisseurs van dichtbij, en bemoeit zich waar ze mag met de voorstellingen waar ze zelf in speelt. Zodat binnen afzienbare tijd een verhaal van Senna in het theater staat.

Liedewij Loorbach
www.liedefiximperium.com